Lingerie en cup advies op maat:

Wil je persoonlijk lingerie advies of cupmaat advies?

Bel ons even op 06 364 296 48 tijdens kantooruren. We geven je graag advies en denken graag met je mee.

Binnenkort een borstoperatie ?

Welke BH met voorsluiting heb je eigenlijk nodig en welke maat
na een borstvergroting borstverkleining borstreconstructie ( borstlift) of misschien na borstamputatie ?
En waar moet je eigenlijk op letten ? We leggen het je allemaal graag uit.

Voor persoonlijk cupmaatadvies kun je tijdens kantooruren even bellen met onze verpleegkundige Anne telefoon 06 364 296 48

Cupmaat advies en tips

Wat is nou de juiste cupmaat en hoe kun je die het beste zelf bepalen. Het is als eerste goed om te weten dat er over het algemeen twee borstvormen bestaan. We hebben het dan over de appelvorm of de peervorm. Dit is erg handig om te weten zodat je dan gericht kunt gaan kijken welke cup er het best bij je borstvorm past.

BH's voor appelvormige borsten

Om te kijken welke borstvorm je hebt kun je het best voorover gaan staan en naar je borstronding kijken.Als de borsten in het geheel breed van vorm zijn, dan heb je

appelvormige borsten. Je kunt dan het best kiezen voor “padded” cups zoals Tshirt Bh’s (zonder deelcupnaad) van de wat duurdere merken. Hierdoor voorkom je dat je borsten erg “gedrukt” in de BH cup gaan zitten

BH's voor peervormige borsten

Om te kijken welke borstvorm je hebt kun je het best voorover gaan staan en naar je borstronding kijken. Als je nu ziet dat je borsten smal in een punt naar beneden hangen dan heb je peervormige borsten. Je kunt dan het best kiezen voor een BH met een “diepe cup” zoals de cups met deelcupnaden, hierdoor wordt je borst gevormd naar het diepste punt van de cup.

WEETJE: voor het bepalen van je BHmaat

Meet je bijvoorbeeld een onderborstomvang (voor de bandmaat) van 72 CM neem dan maat 70, meet je 79, neem dan een 75. Hiermee voorkom je dat de achterkant omhoog kruipt of de bandjes gaan afzakken.

Een goede BH zorgt ervoor dat je truitje of topje mooi staat, wie kent het niet dat je de BH bandjes onder de truitjes ziet zitten of de cups.

Al is de kleding nog zo duur, zonder goede BH zal het geen succes zijn, en een goede BH hoeft niet altijd duur te zijn, let op de cupkeuze zoals hierboven vermeld.

BH omruilen voor een andere cup?

Heb je een bh gekocht die niet fijn past en wil je deze graag omruilen voor een andere cup omdat hij te groot of te klein is? Houd bij het ruilen van de bh rekening met de volgende vuistregels, zo voorkom je een volgende keer dat je een onjuiste cupmaat koopt.

- De omvang is te klein, de cupgrootte is goed : Kies dan de omvang 1 maat groter en de cupmaat 1 maat kleiner. Maat 75B wordt 80A.

- De omvang is te groot, de cupgrootte is goed : Kies de omvang 1 maat kleiner en de cupmaat 1 maat groter. Maat 75C wordt 70D.

- De omvang is goed maar de cup is te klein : De maat voor de omvang blijft gelijk, kies de cup een maat groter. Maat 75C wordt 75D.

- De omvang is goed maar de cup is te groot: De maat voor de omvang blijft gelijk, kies de cup een maat kleiner. Maat 75C wordt 75B.

- De omvang is te klein en de cup is te klein : Kies de omvang 1 maat groter, de cupmaat blijft gelijk! Maat 75C wordt 80C.

- De omvang is te groot en de cup is te groot : Kies de omvang 1 maat kleiner, de cupmaat blijft gelijk! Maat 75C wordt 70C.

- De omvang is te klein en de cup is te groot : Kies de omvang 1 maat groter, kies de cup een maat kleiner. Maat 75C wordt 80A.

- De omvang is te groot en de cup is te klein : Kies de omvang 1 maat kleiner en de cupmaat 1 maat groter. Maat 75C wordt 70E.

Beha - maten en meten van je cupmaat

Iedereen kan vrij eenvoudig haar cupmaat berekenen met behulp van een meetlint.BH-maten bestaan uit een samenstel van de onderborstwijdte en de borstwijdte.
De eerste is in centimeters en de tweede in zogenaamde cupmaten.

Om je eigen maat te bepalen moet je eerst de onderborstwijdte meten .Dat doe je door uit te ademen en het meetlint vrij strak rond je borstkas in de borstplooi vlak onder je borsten te trekken. Aan de hand van het aantal centimeters kom je tot de volgende onderwijdte:

63 - 67 cm: 65

68 - 72 cm: 70

73 - 77 cm: 75

78 - 82 cm: 80

83 - 87 cm: 85

88 - 92 cm: 90

93 - 97 cm: 95

etc.

Je bovenwijdte meet je door het meetlint, na uitademing, losjes (!) rond je borsten te trekken. Meet het aantal centimeters op het punt waar je omvang het grootst is. Dat zal meestal ter hoogte van de tepels zijn.

Neem nu het verschil in centimeters tussen je bovenwijdte en onderborstwijdte.

Je cupmaat is bij:

10 – 12 cm: AA

12 – 14 cm: A

14 – 16 cm: B

16 – 18 cm: C

18 – 20 cm: D

20 – 22 cm: E

22 – 24 cm: F

24 – 26 cm: G

26 – 28 cm: H

28 – 30 cm: i (I)

30 – 32 cm: J

32 – 34 cm: K

34 – 36 cm: L

36 – 38 cm: M

38 – 40 cm: N

L

et er wel op dat bij grote cupmaten vanaf J deze vuistregel niet helemaal betrouwbaar is. De invloed van de vorm van je borsten en je lichaam neemt namelijk toe naarmate de cupmaat groter wordt...

En houd rekening met het volgende: meet je bijvoorbeeld een onderborstomvang (voor de bandmaat) van 72 CM neem dan maat 70, meet je 79, neem dan een 75. Hiermee voorkom je dat de achterkant omhoog kruipt of de bandjes gaan afzakken.

Buitenlandse cupmaten berekenen

De meeste omringende landen kennen hun eigen maatvoering voor de onderborstwijdte en dit kan tot verwarring leiden.

De Franse maatvoering is daarbij het meest misleidend omdat die het meest op de onze lijkt. Zo is cup 75B in Frankrijk te vinden onder cup 90B etc. In feite is het dus onze Nederlandse cupmaat + 15 cm.

De Britse cupmaten zijn gebaseerd op inches, waarbij cup 75B uitkomt op cup 34B (en niet op 30 zoals je zou verwachten). De ondermaten verspringen telkens met 2 inches, zodat onderborstwijdte 80 gelijk staat met 36.

De Italiaanse cupmaten kennen slechts een enkele cijferaanduiding indien het om cup A/B gaat. Pas bij grotere cups wordt deze op het label erbij gezet.

Maat 75B wordt daarom over het algemeen slechts aangeduid met maat 2, 80B met 3
etc. Sommige merken vallen wat kleiner, waardoor maat 2 eerder gelijk staat met 70B, dan met 75B etc.

Hoe betrouwbaar is de uitkomst van de meting?

Veel vrouwen dragen niet de juiste maat BH.

Ook zijn er veel vrouwen die een BH kopen zonder deze eerst te passen.
Bedenk echter dat ieder merk én model anders valt, waardoor de maten kunnen afwijken van de standaard. Daarbij speelt natuurlijk ook een rol dat jouw lichaam uniek is, waardoor bepaalde merken en/of modellen meer of juist minder geschikt zijn voor jouw bouw.

Een ander aspect is de vorm van je borsten. Bij ronde borsten (zoals vaak naeen borstvergroting!) zal de uiteindelijke maat iets hoger uitkomen dan het
meetlint doet vermoeden. Het tegenovergestelde effect zal zich vaak voordoen bij meer "puntige" borsten.

De cupmaat valt één maat terug

Voor degenen met een onderborstwijdte en/of borstwijdte die ligt rond de overgang van de ene naar de andere maat, zal het vaak voorkomen dat de ene keer de kleinere, de andere keer de grotere maat het beste valt. Houd dan wel rekening met het feit dat de cupmaat telkens één maat terugspringt. Mochten de cups van een 75C je best goed passen, maar vindt je de BH toch te strak zitten onder de borst, dan zul je als alternatief een 80B moeten kiezen. De cup van de 80B is namelijk net zo diep als die van de 75C. De 80B heeft alleen iets bredere beugels (dus 80C/75D etc.).

Wanneer zit een BH goed?

Allereerst moet de BH goed aangepast worden. Het simpel dichtdoen van de sluiting is niet voldoende! Til staande (liever niet gebukt, want dat geeft bij zachte cups juist rimpeling) je borsten één voor één in de cup van de BH. Pas dan kun je oordelen over de pasvorm!

De BH zit goed als de beugels bij een BH mooi rond de borsten vallen.
Daarbij moeten de bh beugels op of bijna op het borstbeen vallen. Is de ruimte tussen de beugels en het borstbeen te groot, dan is vaak de onderborstwijdte te groot. Neem dan een BH met een lagere onderborstwijdte en een maat grotere cup (dus 80B kan dan vervangen worden door 75C (zie boven)).

Verder mogen de cups niet rimpelen, mogen de borsten er niet uitpuilen (noch aan de bovenkant, noch opzij) en moet de horizontale band op de rug op gelijke hoogte zitten met de voorkant. Schuift de band aan de achterkant bij bewegen naar boven, dan is vaak de onderborstmaat te groot.

Badmode en cupmaten

Bij badmode worden doorgaans alleen de confectiematen vermeld zo lang het gaat om een A of B cup. Steeds meer merken maken tegenwoordig badmode in (grotere) cupmaten. Indien je normaal maat 38 (75/80) draagt, hoef je niet meer terug te vallen op een maat 40 vanwege de grotere cup, waarbij dan het broekje weer te groot valt en de achterkant van de bikini telkens omhoog schuift. Je kunt beter kiezen voor een bikini of badpak in maat 38 met C-cup. Als betere lingerie- en badmodezaken online hebben we ook een merk in onze collectie die zelfs tot cup E, F of K gaan kijk bij https://www.annamamelle.nl/grote-cup-badmode/